Sök i bilddatabasen

Leta bland alla registrerade epitafier och begravningsvapen.

Börja sök...

Hjälp till!

Databasen byggs upp av er användare. Har du lust att hjälpa till?.

Läs mer...

Vapennyckel

Vill du identifiera en vapensköld?

Hitta skölden...

Sök i bilddatabasen Hjälp till! Vapennyckel

Besök på Historiska

feb 22, 2014
|
Skrivet av: Cognatus
|
Kategori: Allmänt
I tisdags besökte jag Sveriges Historiska Museum och fick en guidad visning och en liten pratstund kring de begravningsvapen som finns i deras samling.

I tisdags så passade jag på att besöka Sveriges Historiska Museum (SHM) när jag ändå var i Stockholm i andra ärenden. Jag hade i förväg framfört en förfrågan till museet om det gick att få se de vapen de härbärgerar, de utställda men även de magasinerade om det gick. Det var inga större problem, de erbjöd sig till och med att följa med ut till deras magasin i Tumba, men det fanns inte riktigt tid till något sådant!

Förts och främst kan jag länka till den databas som man kan använda för att kika i SHM's samlingar.

Följer man länken så ser man att det finns 36 objekt att kika på som rör detta område. Det handlar om några huvudbanér, några anvapen, tre senmedeltida sköldar samt en del skadade vapen eller fragment.

Fyra vapen finns utställda i Barockhallen:



Från vänster:

1.   Bolmsö kyrka, Småland. För assessorn Daniel Dreffling, adlad Lilienberg, född 1675, död 1723 på Toftnäs, Bolmsö socken, Småland.

2.   Den på katalogkortet återgivna invskriften kan suppleras: ...Capiten (wid...); ...säteriet Rijk (Ryk) Valbo... samt avsomnade i herran 1745. Huvudbaneret har föreslagits hörröra från Färgelanda kyrka, i vilken socken Benjamin Wulfschmidt föddes 1669. Detta är mindre sannolikt, eftersom det påpekas att Ryks säteri ligger i Dalsland. Troligare är att han begravts i Stavnäs kyrka, Vr. Han avled 1745 på Stömne i Stavnäs sn, Vr, där också hans son Carl Magnus, född 1710, avled 1751.

3.   Höreda kyrka, Småland. Begravningsvapen för friherre Lorentz Clerck, död 172.


4.   Höreda kyrka, Småland. Begravningsvapen för Gustaf Bordon, död 1679.

Jag har själv varit och fotograferat vapen i Höreda kyrka där två av vapnen tidigare hängt. De vapen som idag sitter i kyrkan är betydligt mycket mindre än de som finns på SHM. En noterbar sak är att jag, förmodligen felaktigt har angivit att det vapen för Bordon som finns i kyrkan tillhör Gustaf (-1678), då det som finns på SHM tydligt anger Gustaf Bordon 1650-1679. Det får undersökas närmare.

Utöver de fyra vapnen ovan så finns även tre senmedeltida vapensköldar i det lilla magasinet i samma byggnad som museet.


De tre magasinerade senmedeltida vapensköldarna och min guide 1:e antikvarie Nina Persson.



Från vänster:
1.   Från Ringarums kyrka Östergötland.

2.   Toresunds kyrka, Södermanland. Avbildar svart Sture-vapen.

3.   Mariakyrkan, Sigtuna, Uppland. Begravningssköld för Karl Larsson (björnlår), död 1427

Jag frågade antikvarien Nina Persson om det fanns något intresse ifrån kyrkor idag att få tillbaka saker som de en gång sålt eller överlåtit till SHM, men det var sällsynt. Dessutom är det en komplicerad procedur att genomföra något sådant och det krävs beslut i riksdagen. Att kyrka och stat har skiljts åt har komplicerat det hela och det som kyrkor möjligen betraktade som deponerat hos SHM är nu statlig egendom.

Utöver de vapen som visas här ovan så finns även ett antal större vapen i SHMs stora magasin i Tumba. Ni kan se vilka det rör sig om ifall ni använder av SHMs databas jag berörde ovan.

Jag tackar Nina och Historiska för att jag fick komma och titta på och fotografera de vapen ni sett.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer bilderna här att införlivas i databasen här på epitafier.se

//Jonas

Facebook

Sidan epitafier.se är en del av den webb jag bygger under namnet Cognatus. Gilla cognatus.se nedan och få information när det dyker upp något nytt!
 

Kontaktformulär